Deze voorwerpen raak je dagelijks aan, maar dragen meer bacteriën dan een toilet
Is de WC de schoonste plek van het huis?

Meer dan één derde van de mensen denkt dat de WC de plek in huis is waar zich de meeste bacteriën bevinden. Maar niets is minder waar. Hieronder vind je een lijst van 15 voorwerpen die je dagelijks gebruikt waar meer bacteriën en virussen op te vinden zijn dan op het gemiddelde toilet!

1. Je controller

gamer-565585_640


Je raakt ‘m aan met zweterige handen, als je chips of popcorn zit te eten en terwijl je van spanning op je nagels zit te bijten. En schoonmaken, ho maar! Het is daarom niet zo gek dat de controller van je spelconsole 5 keer meer bacteriën telt dan een regelmatig schoongemaakte Wc-bril.

2. Je smartphone

iphone-410324_640


Aangezien we allemaal zo’n beetje vastgeplakt zitten aan onze smartphone is het niet helemaal verrassend dat er op de mobiele telefoon 10 keer meer bacteriën te vinden zijn dan op een Wc-bril. Denk er maar eens over na; hij zit in je broekzak, je houdt ‘m geregeld tegen je oor aan en hoe vaak neem je je telefoon wel niet mee naar de WC?

3. Het toetsenbord

keyboard-335847_640


Je eet vast ook regelmatig je lunch op terwijl je verder gaat met je (huis)werk op de computer. Niet doen! Je toetsenbord bevat 400 keer meer bacteriën dan een Wc-bril! Je kunt je bammetjes nog beter opeten terwijl je op het toilet zit dan vanachter je computer.

4. De trampo

kids-14758_640


Kinderen stoppen alles in hun mond, dat weet iedereen. Het is dus niet zo gek dat hun speelgoed krioelt van de bacteriën. Maar dat je kleine nichtje of neefje beter aan de Wc-bril kan likken dan aan zijn knuffelbeer, is toch wel een beetje een nare gedachte. Op zo’n knuffelbeer en ander speelgoed zijn namelijk dubbel zoveel bacteriën te vinden dan op een WC. Fietsen en ballen bevatten zelfs 16 keer zoveel bacteriën als een toilet en van een trampoline kun je beter helemaal uit de buurt blijven. Hierop zitten 400 maal zoveel bacteriën als op een WC-bril.

5. De werkplek

office-desk


Ook een bureau is een plek waar bacteriën een klein feestje bouwen, hier vind je er 400 keer meer dan op het toilet. En met de huidige trend van flexwerken weet je niet eens meer of dit nu jouw eigen vertrouwde bacteriële vriendjes zijn of een vreemde variant die is achter gelaten door degene die voor jou aan het bureau zat te werken, bah!

6. Je tandenborstel

toothbrush-284110_640


Ken je dat gevoel? Na een dag waar op de tandplak zich heeft opgestapeld door liters koffie en cola is er niets lekkerder dan even je tandenpoetsen. Weg met al die bacteriën in je mond! Helaas, je tandenborstel is een broedplaats van bacteriën. Een leuke wetenswaardigheid hierbij: de bacteriën uit je ontlasting kunnen soms wel 6 meter verderop terug te vinden zijn en blijven nog tot 2 uur na je toiletbezoek in de lucht hangen. En laat een tandenborstel zich nou net vaak in dezelfde ruimte bevinden…

7. Het vaatsponsje

sponge-231922_640


Het sponsje of vaatdoekje waar we onze keuken mee schoonmaken (je weet wel, die plek waar we ons eten bereiden) kent 14 keer zoveel bacteriën als een gemiddeld toilet. Bah!

8. Het handvat van de koelkast

fridge


Om even in de keuken te blijven (je weet wel, die plek waar we ons eten bereiden), ook op het handvat van de koelkast krioelen 5 keer zoveel bacteriën als op een Wc-bril.

9. De menukaart

menu


Handen wassen en aan tafel, wel zo hygiënisch. Dat valt in een restaurant wel tegen, de menukaart bevat 100 keer zoveel bacteriën als een toilet!

10. IJsblokjes

iced-tea-241504_640


Maar het kan nog viezer. Van al het ijs dat men in het restaurant in het water of de frisdrank doet heeft 70% meer bacteriën dan het water uit het toilet!

11. Geld

bank-note-209104_640


Geld stinkt. Nou en of. Elk bankbiljet biedt plek aan zo’n 20.000 bacteriën. Pinnen, wel zo makkelijk (en wel zo hygiënisch).

12. Het bankstel

sofa


Ook de bank is een plek in huis die bacteriën graag opzoeken. Hier vind je 14 keer zoveel bacteriën als op de Wc-bril.

13. Je hoofdkussen

pillow


De plek waar je elke nacht je hoofd te rusten legt is ook niet zo schoon als je zou hopen. Op een kussen dat niet meer zo nieuw is zijn zo’n 100.000 stuks huisstofmijt te vinden. Als je daar geen nachtmerries van krijgt…

14. Het tapijt

Carpet


Stof, haar, huidcellen, vuil van buiten. Dit alles is op je tapijt te vinden. Hierdoor is je tapijt de absolute koploper van dit rijtje; het is 4.000 keer viezer dan een Wc-bril.

15. De lichtschakelaar

Light Switch


Sla het lichtknopje nooit meer over met schoonmaken! Doordat hij zo vaak wordt aangeraakt op een dag telt deze plek ruim 100 bacteriën per vierkante centimeter.

Samenvattend lijkt de WC een schonere plek dan de keuken, de woonkamer en de slaapkamer. Denk dus nog maar even goed na over waar je vandaag kookt, ontspant of slaapt…
Wat je misschien ook interessant vindt: