Dit hebben alle mensen met blauwe ogen gemeen
Iedere persoon met blauwe ogen die op deze planeet rondloopt is afstammeling van een bepaalde Europeaan die zo’n 6000 à 10000 jaar geleden hier rondliep op aarde. Deze Europeaan was de eerste die een specifieke mutatie ontwikkelde die de oorzaak is voor het nu algemeen verspreide blauwkleurige regenboogvlies.

eye-881887_1280

Genetische variatie

Oorspronkelijk hadden alle mensen bruine ogen, hoewel een bepaalde genetische variatie van een gen genaamd OCA2 ervoor zorgde dat er verschillende hoeveelheden pigment en dus ook verschillende varianten bruine ogen waren. Met deze kennis zochten wetenschappers gedurende vele jaren naar de bron van de blauwe ogen bij het OCA2 gen, maar dit zonder succes.

Migratie

Recenter zou een mutatie bij een ander gen genaamd HERC2 geïdentificeerd zijn als de oorzaak van blauwe ogen. Deze wijziging betekent dus dat OCA2 niets te maken zou hebben met de oorsprong van blauwgekleurde ogen. Er wordt verondersteld dat dit gen voor het eerst optrad op het moment dat de mens migreerde van Afrika naar Europa, wat betekent dat iedere persoon met blauwe ogen een afstammeling is van een enkele Europeaan.

Oudste restanten

Het feit dat vandaag iedere persoon met blauwe ogen dezelfde mutatie heeft is redelijk duidelijk bewijs voor deze theorie. Al blijft de identiteit voor deze ene mutant een groot mysterie. Tot op vandaag behoren de restanten van de vroegste azuurblauw gekleurde ogen tot een 7000 jaar oud skelet ontdekt in Noord-Spanje. Een genetische analyse zou duidelijk hebben gemaakt dat deze ogen de blauwe kleur zouden hebben bevat.
Wat je misschien ook interessant vindt: