Met dit ene woordje staat of valt je relatie




wedding-725432_640

Communicatie in een relatie is belangrijk. En bij een gesprek is het dan ook nog eens van belang hoe je met elkaar praat en meer specifiek de bewoording die je gebruikt. Het belangrijkste woord is gek genoeg misschien niet ‘sorry’. Nee, het draait allemaal om het woordje ‘maar’. Lees hieronder waarom.

De juiste communicatie

Zo vaak gebeurt het dat een gesprek totaal anders verloopt dan je verwacht. Dan denk je je partner te adviseren, maar dan neemt hij of zij het op als een belediging. Hoe komt het dat de ene relatie zo goed blijft gaan, en de andere in een neerwaartse spiraal terecht komt? Dat heeft met veel factoren te maken, maar zeker ook met de manier waarop je met je partner communiceert. Hoe praat je over de geweldige en mindere eigenschappen van je partner? Je gaat ongemerkt en vaak onbedoeld de mist in met je opmerkingen.

Positieve verbinding

Niemand is perfect. Daarom is het belangrijk dat je een mindere eigenschap op een positieve manier probeert te benaderen. En het woordtje ‘maar’ is hierbij het sleutelwoord. Hiermee kun je het negatieve effect van een ‘fout’ van je partner verminderen, door het ook aan iets positiefs te koppelen. Een voorbeeld van een positieve verbinding; ‘mijn vriend is een slechte kok, maar daardoor hebben we een excuus om vaker uit eten te gaan’

Weg die negatieve kijk

Niets is schadelijker voor een relatie dan laten blijken dat je minachting voelt voor de mindere kanten van je partner. Je kunt iemand niet veranderen. Die persoon kan zich soms wel aanpassen, indien positief gestimuleerd. De ander altijd maar wijzen op wat hij of zij fout doet, zorgt voor een negatieve kijk op de relatie. Hierdoor ben je teveel bezig met de mindere dingen, waardoor positieve kanten niet meer opvallen. Grote kans dat je daarmee ongemerkt een eventueel compliment ook teniet doet. Door een opmerking te maken als; ‘Fijn dat je de boodschappen hebt gedaan, maar waarom koop je altijd het verkeerde merk waspoeder’

Zorg ervoor dat je het woord ’maar’ op de een stimulerende manier gebruikt in een discussie of bij het geven van kritiek of een compliment. Maar bovenal, besef dat er vaak twee mensen aandeel hebben in een situatie. Kijk dus naar zijn/haar acties, maar ook die van jezelf. Zonder ‘maar’.




Wat je misschien ook interessant vindt: