Wat is keelontsteking? Keelontsteking symptomen en oorzaken




Tussen de amandelen en het strottenhoofd zit de larynx, oftewel de keelholte. Soms kan hier een adeno- of rhinovirus binnendringen. Er ontstaat dan faryngitis. Laten we deze moeilijke en medische termen eerst even achterwege laten en makkelijk beginnen. Faryngitis zal je niet veel zeggen; keelontsteking waarschijnlijk wel. Keelontsteking is een ontsteking van de keel, zoals de naam al doet vermoeden. Meer specifiek is het een ontsteking van het slijmvlies in de keelholten. Het is een ontstekingsreactie die veroorzaakt wordt door een virus van buitenaf; slechts heel zelden wordt een keelontsteking veroorzaakt door een bacteriële infectie. Er zijn twee varianten van deze aandoening: acute en chronische. Een acute ontsteking komt plotseling opzetten en verdwijnt vaak na verloop van tijd weer vanzelf; van een chronische ontsteking is sprake als het slijmvlies langdurig ontstoken is en blijft.

Wat zijn de symptomen?

Waaraan kun je merken dat je faryngitis hebt? Het belangrijkste symptoom is keelpijn. Slikken doet zeer en hierdoor gaat eten en drinken niet zo gemakkelijk als normaal. Dit kan voor sterke gewichtsafname zorgen. Keelpijn gaat vaak gepaard met grote halsklieren en een gezwollen keel en huig. Je kunt het vaak ook zien in je keel. Je klieren zijn opgezet en er is sprake van ongewone roodheid of witte plekken. Ook kun je het merken aan je lichaamstemperatuur, die je opneemt met een thermometer. Schommelt je temperatuur rond de 37 graden met meer dan halve graden? Dan is er wat mis. De ziekte gaat helaas vaak gepaard met hoge koorts: schakel bij een te hoge temperatuur altijd een huisarts in!

Wat kun je er tegen doen?

Een keelontsteking is hartstikke vervelend en heb je liever niet. Toch kan het weleens voorkomen dat ook jij het slachtoffer wordt van deze vervelende infectie. Wat kun je er dan tegen doen? IJsjes eten is één van de meest cliché oplossingen, maar het argument wordt wel goed onderbouwd. Door de kou krimpen de bloedvaten in je keel, wat de zwelling en de pijn kan verlichten. Geen ijsjes in huis? Koud drinken volstaat ook. Daarnaast kun je gorgelen met zout water, waardoor je keel wordt ontsmet. Te vies? Kamillethee heeft hetzelfde effect. Tot slot is het belangrijk om je keel rust te geven, wat betekent dat je zo min mogelijk moet proberen te praten. Heb je al deze dingen langer dan een week volgehouden, maar is de keelontsteking nog steeds niet over? Dan is het noodzakelijk om een bezoekje te brengen aan de dokter. Hij of zij kan je pijnstillers voorschrijven. Doordat de keel minder pijnlijk aanvoelt, ga je er weer sneller dingen mee doen. De infectie is dan nog niet voorbij, dus pas hiermee op. Antibiotica of ontstekingsremmers helpen de infectie in de keel te verhelpen binnen ongeveer tien dagen.

Is het besmettelijk?

Heeft iemand in jouw omgeving ook faryngitis? Dan zul jij ook voorzichtig moeten zijn; keelontsteking is namelijk besmettelijk. De ziekteverwekkers worden vaak overgebracht door hoesten of niezen. Een romantische relatie met de zieke? Dan is het beter om een tijdje niet met elkaar te zoenen. Aan romantiek geen gebrek, want eten van dezelfde vork kan gewoon. Dit komt doordat de bacteriën alleen overleven in het lichaam. Komen zij “buiten”, dan zullen de ziektekiemen snel sterven.

Is het te voorkomen?

Je kunt voorzorgsmaatregelen treffen wanneer je weet of vermoedt dat iemand besmet is met het virus dat keelontsteking veroorzaakt. Hoest en nies altijd in een zakdoek of houd een hand voor de neus en mond op het moment dat er gehoest of geniest wordt. Was in het laatste geval wel je handen. Lucht de kamer van de patiënt voldoende zodat de ziektekiemen die buiten de gastheer of –vrouw leven, snel doodgaan. Of een keelontsteking echt voorkomen kan worden, is moeilijk te zeggen. Er zijn sowieso veel dingen die je kunt doen om je keel te allen tijde gezond te houden. Door het drinken van zoete melkproducten wordt het slijm in je keelholte vastgehouden. Deze kun je dus beter vermijden op de dagen dat je merkt dat je weerstand wat lager is. Deze houd je hoog door middel van een gezonde leefstijl: goed eten (groenten en fruit) en veel bewegen! Toch hebben sommige mensen meer kans op het krijgen van een keelontsteking. Rokers bijvoorbeeld, die altijd een geïrriteerde keel hebben. Meeroken kan ook resulteren in een ontsteking van de keel. Alcohol, hard praten, schreeuwen en zingen helpen er ook niet aan mee. Op stap gaan is dus niet zo verstandig als je een keelontsteking wil vermijden. Ook mensen met bloedarmoede krijgen vaker te maken met faryngitis. Acute keelpijn hoeft niet onmiddellijk te duiden op keelontsteking; het kan ook ontstaan door een ontsteking van de amandelen, door difterie of door malaria.




Wat je misschien ook interessant vindt: