Is lijnzaad gezond?
Is lijnzaad gezond?
Lijnzaad: een gezonde aanvulling aan uw voedsel!
Lijnzaad is in Nederland nog niet erg populair. Dit is zonde, want lijnzaad is een bijzonder gezond product dat ook erg geschikt is wanneer u wilt afvallen. Lijnzaad is zaad van vlas. U kent het misschien wel van het voedsel dat we in de winter weleens aan vogels voeren. Maar zoals gezegd is het niet alleen gezond voor vogels.

Lijnzaad bevat veel anti-oxidanten
Polyfonen zijn chemische verbindingen die in planten (en zaden van planten) voorkomt. Het zijn anti-oxidanten die ziektes en aandoeningen helpen voorkomen door vrije radicalen als het ware te ‘vangen’. Dit zijn gevaarlijke stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Meer hierover leest u hier: Wat zijn vrije radicalen?.

Lijnzaad bevat veel van deze polyfonen. Dit draagt eraan bij dat lijnzaad een gezonde voedingsstof is.

Afvallen met behulp van lijnzaad
Wanneer u probeert van de nodige kilo’s af te komen, dan is het misschien het proberen waard om lijnzaad aan uw dieet toe te voegen. In lijnzaad zitten namelijk veel voedingsvezels (zo’n 25%!)Is lijnzaad gezond?
Bruin lijnzaad: alle lijnzaad kleuren zijn gezond

. Dit is gezond voor uw spijsvertering. Omdat er veel olie in de zaden zit heeft het eten ervan een beschermende werking voor uw spijsverteringskanaal. Daarnaast zitten er in lijnzaad gezonde bacteriën die bijdragen aan een gezonde spijsvertering, waardoor u sneller zult afvallen.

Ook een voordeel van het eten van lijnzaad is dat u al snel een vol gevoel zult hebben. Dit komt door de grote hoeveelheid vetten die er in zitten. Maar schrik niet: dit zijn gezonde vetten die juist een gezonde werking hebben op uw lichaam. De vetten geven uw lichaam al snel een vol gevoel, waardoor het risico verkleint dat u snel ongezonde snacks erbij zult eten. Ook de hoeveelheid vezels in het lijnzaad dragen bij aan het verzadigde gevoel.

Het effect van lijnzaad op uw stoelgang
Als u last hebt van een slechte stoelgang en een opgezette buik, doet u er goed aan lijnzaad aan uw voedsel toe te voegen. U kunt de zaden gemakkelijk breken en verwerken in uw maaltijd. Ook kunt u het lijnzaad prima op een broodje doen. Eet zo’n drie eetlepels lijnzaad per dag en u zult al snel resultaat voelen. Meestal voelt u dit zelfs al binnen enkele uren.

Andere gezondheidseffecten van lijnzaad
Het eten van lijnzaad is niet alleen goed voor u wanneer u last hebt van uw stoelgang of wilt afvallen. Zo zit lijnzaad bomvol omega-3 vetzuren, die gezond zijn voor uw lichaam. Zo helpen deze omega-3 vetzuren de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen.

Het regelmatig toevoegen van lijnzaad aan uw maaltijd zorgt ervoor dat de kwaliteit van uw haar, nagels en huid erop vooruit gaan. Ook helpt het uw zenuwstelsel en hersenen beter functioneren. Daarnaast verkleint het de kans op kanker en artritis. Ook kan lijnzaad helpen bij behandeling van artritis. En ook wanneer u last hebt van astma kan lijnzaad een verlichtende werking hebben.

Tot slot kan het eten van lijnzaad als effect hebben dat u zich vitaler gaat voelen. Let op: Wanneer u uw kind borstvoeding geeft is het verstandig niet te veel lijnzaad te consumeren.

Hoe lang kun je lijnzaad bewaren?
Wanneer u lijnzaad wilt bewaren dan kunt u dit het beste doen in een luchtdichte verpakking. Op deze manier is het ongeveer een jaar te bewaren. Let er wel op dat u de zaden in zijn geheel bewaart. Eenmaal gestampt zijn ze minder goed geschikt om langere tijd te bewaren.
Wat je misschien ook interessant vindt: