5 wetenschappelijke onderbouwde redenen dat de oudste kinderen beter zijn




Wist jij dat de oudste kinderen in een gezin waarschijnlijk de beste zijn? Nee serieus, heel wat studies concludeerden al dat de volgorde van geboorte een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling. Geen leugen zo blijkt!

1/5 De oudste kinderen zijn waarschijnlijk de slimste

1


In 2007 voerde de Noorse overheid een studie uit op maar liefst 250 000 jongvolwassenen. Het resultaat? De eerstgeborene mannen hadden gemiddeld 2.3 IQ punten hoger dan hun jongere broers. De onderzoekers geloven dat veel hier te maken heeft met omgeving en niet zozeer genetica: oudste kinderen leren hun broers en zussen immers zaken aan wat hen net kan helpen informatie beter te onthouden. Bovendien: hoe meer kinderen hoe minder tijd de ouders aan elk bijkomend kind kunnen spenderen. De intellectuele aandacht verslapt gewoon logischerwijze!

2/5 Ze zijn verantwoordelijker

2


Volgens Jeffrey Kluger, gevierd auteur in het genre, zijn de oudste kinderen in een gezin in de regel net degene die het meest de focus leggen op familie en traditie. Het logische gevolg: ze worden aanzien als een stuk verantwoordelijker dan de jongere leden.

3/5 Ze zijn waarschijnlijk succesvoller

3


Onderzoek heeft al aangetoond dat oudste kinderen in een gezin het beter doen in school en waarschijnlijk ook in de professionele wereld. Volgens psycholoog en adjunct-professor aan de Universiteit van New York Ben Dattner zijn eerstgeborenen simpelweg gericht op prestaties en hunkeren ze naar de goedkeuring van hun ouders. Bovendien domineren ze vaak de jongere kinderen in het gezin als een echt autoriteitsfiguur. Een manier van doen die tot succes leidt in de zakenwereld.

4/5 Ze volgen de regels

4


De Belgische psychologen Vassilis Saroglou en Laure Fiasse schreven in 2003 een paper die gepubliceerd werd in het journaal Personality and Individual Differences. De inhoud ervan? Eerstgeborenen hebben de neiging meer competitief, verantwoordelijk en conventioneel te zijn dan jongere broers en zussen. Deze neigen veelal richting een specifieke niche en willen vooral eruit springen.

5/5 Ze zijn waarschijnlijk plichtsbewuster

5


Een studie uit 2015 concludeerde dat eerstgeborenen veelal plichtsbewuster, aangenamer en minder neurotisch waren dan de jongere broers en zussen. Karaktertrekken die op lange termijn bijzonder positief te nomen vallen. Plichtsbewustheid is niet alleen een sleutel naar academisch maar ook professioneel succes.




Wat je misschien ook interessant vindt: