Is melk gezond of ongezond?




Is melk gezond of ongezond?

De eeuwige discussie: is melk gezond of ongezond?
Het is een fikse discussie die al jarenlang duurt: is melk gezond, of ongezond? Er wordt al jarenlang regelmatig campagne gevoerd om zowel kinderen als volwassen aan de melk te krijgen, omdat het zo goed voor je is. Wat is waar?


Slogans als “Melk, de witte motor” en “melk is goed voor elk” zullen velen niet onbekend klinken. Toch zijn er ook veel mensen die denken dat melk juist ongezond voor ons is. Zij denken dat melk vooral populair is door het economisch belang dat de boeren en overheid hadden in de jaren dertig. In die tijd was er een enorm melkoverschot en was er maar weinig geld voor goede voeding. In die tijd is Het Zuivelbureau opgericht die melk populair moest maken onder het Nederlandse volk. Dit gebeurde met de eerder genoemde slogans, terwijl er maar weinig bewijs was dat melk inderdaad ‘goed voor elk’ was. De melk werd inderdaad populair, maar tegenwoordig wijzen steeds meer onderzoeken uit dat melk helemaal niet zo goed voor elk is. Wij hebben voor u de voor- en nadelen op een rij gezet.

Waarom melk gezond zou zijn

(Let op: sommige van deze uitspraken worden tegengesproken in de alinea hieronder. Dit omdat er geen eenduidig antwoord op is.) Melk is een emulsie van vetdruppels in water. Het bestaat dus grotendeels uit water, maar bevat ook veel eiwitten, koolhydraten en vet. De eiwitten zijn erg belangrijk in een gezond voedingspatroon en melk kan in de behoefte aan eiwit goed voorzien. De eiwitten zijn ook voor kinderen erg belangrijk. Ze zorgen voor een goede groei van het lichaam. In melk zitten veel vitaminen en mineralen, waaronder vitamine A, B1, B6, B12, D, fosfor, magnesium, zink en calcium. Dit laatste is, in combinatie met de vitamine D, goed voor het sterk houden van uw botten.

Waarom melk ongezond zou zijn

Steeds meer onderzoek wijst uit dat melk helemaal niet zo gezond is. Zo zou de grote hoeveelheid calcium een verhoogde kans op aderverkalking geven. Een beetje calcium heeft het lichaam nodig, maar deze hoeveelheid krijgen de meeste mensen volgens wetenschappers ook al binnen zonder melk te drinken. Het feit dat melk zorgt voor sterke botten blijkt ook twijfelachtig. De vitamine D en calcium zorgen inderdaad voor bot-opbouw, maar deze botten zouden brozer zijn door de verhoogde snelheid van de bot-opbouw. Hierdoor wordt de kans op botbreuken juist groter.

Melk zou ook de kans op diabetes type 1 verhogen. Dit kan gebeuren door een ontsteking aan de alvleesklier, veroorzaakt door eiwitten in de melk. Ook blijkt de kans op de ziekte van Crohn, eierstokkanker en allergieën groter te worden bij het regelmatig drinken van melk.




Wat je misschien ook interessant vindt: