Is amarant gezond?
Zijn amarant zaden zo gezond als we denken?

De laatste jaren worden ze steeds populairder, ook in Nederland: amarant zaden. Deze zaden lijken erg op graan en worden vaak ook op dezelfde manier als graan gebruikt. Zo kan er bijvoorbeeld brood van worden gemaakt of kan het worden gebruikt als vervanger van rijst. En het mooie is: amarantzaden zijn glutenvrij. Het is namelijk geen graan. We zullen het direct verklappen: amarant zaden zijn gezond. Maar waarom is amaranth zo gezond?

Amarant zit vol voedingsstoffen


Amarant is een zaad dat bomvol voedingsstoffen zit. Veel van deze voedingsstoffen heeft het menselijk lichaam regelmatig nodig. Door amarant toe te voegen aan je eetpatroon weet je zeker dat je al een substantieel deel van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voedingsstoffen tot je neemt.

Amarant is vooral ook bekend door de grote hoeveelheden mineralen die het bevat. Er zit veel ijzer, calcium en fosfor in, evenals carotenoïden. Vaak veel meer dan in de meeste groenten.

De laatste jaren wordt het steeds meer duidelijk dat mensen in het westen te weinig carotenoïden binnenkrijgen. Dit verhoogd het risico op o.a. hart- en vaatziekten. Door het regelmatig eten van amarant wordt deze kans dus verlaagd. Ook hebben carotenoïden een positief effect op het immuunsysteem.

Amarant bevat veel lysine

Voor veel mensen is het een onbekende term: lysine. Dit aminozuur werkt als bouwsteen voor eiwitten: belangrijke bestandsdelen van ons lichaam. Lysine kan ons lichaam zelf niet aanmaken en moet daarom via ons voedsel tot ons worden genomen. Amarant zit vol lysine: dit is een van de redenen dat Amarant zo gezond voor ons is.

Amarant bevat belangrijke vitaminen

In amarant zitten veel van de vitamines B en E. Vitamine E is een antioxidant dat het lichaam bescherming biedt tegen vrije radicalen. Dit zijn agressieve deeltjes in ons lichaam die schade aanrichten en veroudering veroorzaken. Het eten van Amarant draagt bij aan betere bescherming hiertegen. Vitamine B bestaat uit verschillende ‘soorten’ vitamines, die een breed scala aan gezondheidsvoordelen bieden.

Conclusie: amarant is erg gezond!

Door de grote hoeveelheid voedingstoffen en vitaminen is amarant een gezond zaad om regelmatig te eten. Daarnaast wordt er nog steeds veel onderzoek gedaan naar amarant. Zo vermoeden onderzoekers dat amaranth ook een beschermende werking heeft tegen verschillende kankersoorten en andere ziektes en aandoeningen.

Uiteraard is het niet de bedoeling om op een dieet over te stappen met alleen amarant. Het is belangrijk om gevarieerd te blijven eten.
Wat je misschien ook interessant vindt: