Deze man heeft al maanden niet meer gedoucht. Dit is wat er gebeurde
Schrijver en voormalig radioloog James Hamblin is een man met een missie. De missie in kwestie? De nodige vragen stellen bij al de zekerheden die we denken te weten over ons lichaam. Na een levensveranderend onderzoek naar de huid heeft hij beslist te stoppen met douchen. “Ik douche zo goed als nooit” vertelt James. Hij voegt er wel bij toe: “ik beveel dat niet aan iedereen aan”.
man-979980_640

Hamblin is een redacteur bij The Atlantic en een medisch opgeleide dokter. Hij is het gezicht van de reeks ‘If our bodies could talk video’ en heeft vorig jaar ook een boek onder dezelfde naam uitgebracht. De video’s draaien rond onderwerpen als ‘aan een kind uitleggen dat het leven moeilijk is’ en ‘sappen detox: het ergste dieet’. Zijn laatste werk is getiteld ‘Je hoeft waarschijnlijk niet te douchen’ en na het filmen van dit werk besloot Hamlin de hypothese persoonlijk uit te testen.

Een microbe

James vertelt “ik wa een verslag aan het maken over een bepaalde huidmicrobe en ontdekte dat er op zijn minst één bedrijf is die bacteriële sprays op de markt brengt die de microben op jou huid verandert. Of het werkt is totaal niet bewezen maar de hypothese is dat het het uitzicht van je huid en je lichaamsgeur zou kunnen veranderen”.

Een verhaal rond lichaamsgeur

Lichaamsgeur wordt geproduceerd wanneer de bacteriën op je huid olie verwerken die uitgescheiden wordt uit de haarfolieken, voornamelijk die in onze oksels. Dit proces zorgt voor een doordringende geur en douchen vernietigd deze bacteriën. Deodorant is dan weer een soort antibacteriële spray die het hele proces doet vertragen. “We weten dat niet alle microbes goed of slecht zijn” zegt Hamblin. “Het is een complex ecosysteem. Sommige produceren geuren maar anderen houden die bacteriën weer in toom. Het idee is dat als je het ecosysteem van je huid gewoon een evenwicht laat bereiken dat je uiteindelijk helemaal niet slecht ruikt. Het is niet alsof je naar bloemen of eau de cologne begint te ruiken maar het is best wel ok.”.

douchen met water

Stel vragen

Die wetenschap bracht Hamblin ertoe om zich de vraag te stellen of we niet heel wat nuttige bacteriën eraf spoelen door te douchen. En of dat wel zo’n goed idee is? Hamblin doucht dan ook enkel nog wanneer de nood het hoogste is bijvoorbeeld als hij van de fitness rechtstreeks naar het restaurant moet of echt daadwerkelijk vuil is. De algemene reactie? Dat hij gewoon als een mens ruikt. Niet helemaal fris maar zeker ook niet slecht. Een beetje vergelijkbaar met de geur die je zou hebben na een paar dagen kamperen. Hamblin legt er dan ook de nadruk op dat het gewoon een vreemde gewoonte is en iets is wat hij wenst uit te testen. Hij zou zeker niet iedereen aanraden het ook te overwegen: het is vooral bedoeld om iedereen even zelf na te laten denken over zaken die we als evident beschouwen.
Wat je misschien ook interessant vindt: