Ongelooflijke feiten over Einsten die je vast niet wist
Doorheen zijn leven heeft Albert Einstein een onuitwisbare indruk nagelaten op de wereld. Hij transformeerde op zijn eentje de wereld van de fysica en werd talloze keren beloond en in de bloemen gezet voor zijn bijdragen aan de wetenschap. Zo won Einstein de nobelprijs in de fysica in 1921.

Geboren op 14 maar 1879 te Duitsland was deze wat gek uitziende man één van de meest befaamde mensen van de 20ste eeuw. Toch zijn er ongetwijfeld heel wat zaken die je nog niet wist over Albert Einstein. Hier zijn enkele van deze:

1. Ze boden hem het presidentsschap van Israël aan. En hij weigerde.

Albert_Einstein_WZO_photo_1921


In 1952 weigerde Albert Einstein president te worden van Israël ondanks een open aanbod. In zijn antwoord verklaarde Einstein “Ik ben diep geroerd door het aanbod van de staat Israël en tegelijk beschaamd en bedroefd dat ik het niet aan kan nemen. Al heel mijn leven handel ik in objectieve zaken, dat heeft ervoor gezorgd dat ik de natuurlijke kunde en ervaring mis om goed om te gaan met mensen en het uitoefenen van officiële functies”

2. Hij stierf omdat hij nee zei tegen een levensreddende operatie

2


Op 17 April 1955 werd Albert Einstein getroffen door een aneurysma dat resulteerde in heel wat inwendige bloedingen. Er werd hem een operatie aangeboden en hij vertelde: “ik zal gaan wanneer ik wil gaan. Het is smakeloos om het leven artificieel te verlengen. Ik heb mijn deel gedaan, het is tijd om te gaan en dat zal ik elegant doen”. Hij stierf de volgende dag.

3. Zijn brein werd illegaal van zijn lichaam gescheiden en verdween voor 50 jaar

Albert_Einstein_brain


Dr. Thomas Stolz Harvey was de dokter die de autopsie van Einstein uitvoerde. Er werd echter nooit papierwerk teruggevonden die Harvey de opdracht gaf voor de procedure. Ze werd illegaal uitgevoerd!

Zeven uren na zijn dood verwijderde Harvey het brein van Einstein – ondanks dat zijn laatste wensen duidelijk maakten dat hij gecremeerd wou worden inclusief zijn brein – en hield het voor zichzelf. Waarom? Dat weet niemand.

4. Hij is nooit gezakt voor wiskunde

Albert_Einstein_1921_by_F_Schmutzer


In 1935 publiceerde de “Ripley’s believe it or not!”- krant een artikel genaamd “De grootste levende wiskundige faalde in mathematica!” en tot op vandaag wordt dat artikel nog aangehaald.

Het enige probleem? Einstein is nooit gefaald in wiskunde. Toen men hem het artikel toonde moest hij vooral lachen “ik ben nooit gezakt voor wiskunde. Nog voor ik 15 was begreep ik differentiële en integralen”. De jonge Einstein zat bij de top van de meeste van zijn klassen en overtrof met verde alle verwachtingen van zijn leerkrachten.

5. Hij had een dochter met zijn eerste vrouw maar niemand weet wat met haar gebeurde

Meliva Maric


Liersel Einstein was het eerste kind van Albert en zijn eerste vrouw Mileva Maric. De enige documenten over het bestaan van Liersel zijn echter in correspondentie tussen haar ouders. Ze werd buiten het huwelijk geboren in 1902 en er werd nooit over gesproken. Men neemt aan dat ze stierf in 1903 aan koorts.

6. Na zijn eerste vrouw trouwde hij met zijn nicht: Elsa

Albert_Einstein_Elsa


Albert Einstein trouwde uiteindelijk met Elsa maar zelfs tijdens zijn huwelijk met Mileva waren deze twee al aan het daten. De scheiding met Mileva werd pas gefinaliseerd in 1919 maar liefst 7 jaar nadat hij begon te verkeren met zijn nicht.

7. Hij won de Nobelprijs niet voor zijn bekendste theorie

Albert_Einstein_nobel


Einstein’s beroemde werk aan de relativiteitstheorie is niet wat hem de Nobelprijs opleverde. Het waren zijn “diensten aan de theoretische fysica en dan in het bijzonder zijn ontdekking van de wet van het foto-elektrische effect”

8. Al het geld van zijn Nobelprijs ging naar zijn eerste vrouw in de scheiding

Einsteinwiezmann


Als deel van het scheidingsakkoord met Mileva werd besloten dat het geld van de prijs die hij ook dacht te winnen naar de spaarrekening van hun zonen Hand en Eduard ging. Uiteindelijk werd het gebruikt voor de aankoop van 3 huizen. Eentje voor Mileva en 2 als investeringen.

9. Zijn ogen zitten in een kluis in New York

Harvey stal niet alleen zijn brein maar ook zijn ogen. Die werden gegeven aan de oogarts van Einstein Henry Abrams. Tot op vandaag liggen ze in een kluis in New York.

10. Yoda is op hem gebaseerd

yoda


De Jedi zijn uiterlijk is ten dele gebaseerd op de ogen en de look van Einstein!

11. Één van zijn beroemdste quotes is compleet verkeerd geïnterpreteerd

2


God speelt geen dobbelspel met het universum is één van zijn beroemdste quotes. Dit betekent echter niet dat Einstein religieus was: God werd bedoeld als een metafoor in deze uitspraak. Hij refereerde naar de onvoorspelbare natuur van subatomische delen in kwantum fysica.

12. Zijn passie was niet wetenschap

Albert_Einstein


Ondanks al zijn talenten lag Einstein zijn hart bij muziek. Hij ging nooit op reis zonder viool en verklaarde “Leven zonder muziek te spelen is onmogelijk voor mij. Ik haal het meeste plezier in mijn leven uit muziek”
Wat je misschien ook interessant vindt: