Tips om er jonger uit te blijven zien!
Hebben jouw ouders op jonge leeftijd rimpels gekregen? Helaas maar waar: dan is de kans groot dat dit ook bij jou gebeurt. Genetische bepaling is het belangrijkste aspect van een ouder wordende huid. Daarnaast heeft huidveroudering nog talloze oorzaken waarvan het veelvuldig blootstellen van de huid aan de zon en roken de belangrijkste zijn. Ook een verkeerde manier van leven zoals stress, te veel alcohol en ongezond eten heeft invloed. Maar voor jou is het natuurlijk het meest cruciaal: wat kun jij nu actief doen om huidveroudering tegen te gaan? Wij geven je tien tips om er jonger uit te blijven zien!

Wat is huidveroudering?


Rimpels ontstaan door bewegingen van je gezichtsspieren, waardoor plooitjes zich vormen. Wanneer je ouder wordt neemt niet alleen de productie van collageen en talg af, maar ook het onderhuids vet. De veerkracht van de huid wordt hierdoor minder. Daardoor veranderen de plooitjes langzaam in groeven. Roken, alcohol en blootstelling aan UV-licht versnellen dit proces. Ook verloopt het celvernieuwingsproces trager waardoor dode huidcellen langer op de huid plakken. En uiteraard zorgt de zwaartekracht er voor dat delen van je lichaam naarmate je ouder wordt meer gaan hangen. Wat kun je er tegen doen?

Tips om er jonger uit te zien: let op de zon1. Wees alert op de zon!

Vermijd zon, draag een zonnebril en gebruik een goede dagcrème. Tal van crèmes beschermen je huid tegen de zon met een zonnefilter (bijvoorbeeld SPF 15) en stimuleren tegelijk de aanmaak van collageen. Op deze wijze heeft UV-straling de minste kans om de huid te beschadigen. In de zomer smeer je je natuurlijk goed in met een zonnebrandcrème en je gaat niet te vaak onder de zonnebank.

2. Niet roken

Stop met roken of vermijd de omgeving waar mensen roken. De nicotine in rook zorgt er voor dat vrije radicalen ontstaan die de huid kunnen beschadigen. Om van het roken af te komen, kun je in eerste instantie nicotinevervangers gebruiken. Bouw deze daarna echter ook af.

3. Wees matig met alcohol

Alcohol laat bloedvaatjes uitzetten. Hierdoor kunnen teleangiëstasieën, ook wel couperose genoemd, ontstaan. Daarnaast heeft alcohol ook een negatieve invloed op spataders.

4. Let op invloed van buitenaf


Kou, regen en wind hebben invloed op de conditie van de huid, ze tasten het talggehalte van de huid aan. Zonder voldoende talg stel je de huid bloot aan voortijdige veroudering. En dat geldt ook voor warmte. Warme lucht trekt alle vocht uit de omgeving aan. Gebruik om de vochtbalans te herstellen daarom een hydraterende of vochtherstellende creme.

5. Vermijd stress

Mensen die veel stress ervaren verouderen snel. Zorg daarom voor regelmatige ontspanning en tijd voor jezelf. Ga bijvoorbeeld sporten. Sporten heeft een ontspannende werking en daarnaast maak je het gelukshormoon endorfine aan.

6. Anti-oxidanten uit voeding en crème

Om de vrije radicalen die je huid beschadigen te neutraliseren, is het belangrijk om anti-oxidanten tot je te nemen. Vitamine C en E zijn belangrijke radicalenvangers. Ook stoffen in groene en gele groenten, tomaten, blauwe druiven, groene thee en olijfolie hebben een belangrijke werking tegen vrije radicalen.
Naast voedsel met anti-oxidanten, is het belangrijk om ook crèmes, of zo nu en dan een masker te gebruiken met anti-oxidanten. Denk dan bijvoorbeeld aan een groene theemasker.

7. Voldoende lichaamsbeweging


Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Dit zorgt voor een gezonde bloedsomloop waardoor je niet alleen mooie teint krijgt maar ook je spieren verstevigt.

8. Vervaag pigmentvlekken

Bij het ouder worden ontstaan ook vaak ontsierende ouderdomsvlekken. Tegenwoordig bestaan er tal van crèmes om deze pigmentvlekken te verminderen of het ontstaan ervan te voorkomen. Je ziet er daardoor meteen veel jonger uit.

9. Vernieuw de huid

Dermabrasie is een methode waarmee als het ware een huidlaagje wordt verwijderd. Het dermabrasieapparaat schuurt de huid lichtjes met behulp van microkristallen. Hierdoor ontstaat een frissere huidteint. Daarnaast vermindert het pigmentvlekken. Pas bij een (ernstig) verslapte huid echter op met dermabrasie. De slijpbeweging kan rimpels en verslapping erger maken.
Ook kun je de huid vernieuwen door middel van een peeling.

10. Bindweefselmassage voor je lichaam


Door het ouder worden ontstaan verklevingen in het onderhuids bindweefsel. Hierdoor wordt de bloedsomloop verstoord. Bindweefselmassage lost deze blokkades op en stimuleert de doorbloeding. Hierdoor ontstaat huidverjonging, een frissere teint, egalisatie van huidstructuur en verbetert het de weerstand van de huid.”
Wat je misschien ook interessant vindt: