9 schadelijke fouten die je misschien maakt in de douche
Iedereen doucht enkele keren per week, zo niet elke dag. Maar de manier waarop wij douchen kan een droge huid veroorzaken en als gevolg daarvan kan eczeem de kop op steken. Hieronder geven wij de 9 meest voorkomende gemaakte fouten.

1: Te heet water

bath-465577_640


Een lekker hete douche voelt misschien wel heel lekker, maar het geeft veel schade aan de huid. Heet water verwijdert veel natuurlijke oliën van de huid. Daarnaast komt de bloedcirculatie onder de huid sterk op gang, wat de bekende rode huid veroorzaakt. Hierdoor kun je jeuk en irritatie krijgen. Het is dus beter om met lauwwarm water te douchen.

2: Te lang douchen

feet-1149140_640


Omdat lekker warm douchen zo heerlijk ontspannend is, zijn we geneigd om er te lang onder te blijven staan. Maar des te langer je onder dat warme, stromende vocht staat, des te meer vocht je huid verliest. Het beste is om niet langer dan 5 à 10 minuten te douchen.

3: Gebruik van geparfumeerde zeep


Je gaat er heerlijk van ruiken, maar de ingrediënten en parfums die gebruikt worden in geparfumeerde of antibacteriële zepen zijn erg slecht voor je huid. Ze kunnen een droge huid, jeuk en schilfering veroorzaken. Gebruik liever zeepvrije producten en vermijd sterk geparfumeerde producten.

4: Je hele lichaam inzepen

in-the-shower-1412166-639x559


We zijn geneigd om ons hele lichaam in te zepen, maar dit is eigenlijk helemaal niet nodig. Vooral op lichaamsdelen als de armen en benen hoef je geen zeep te gebruiken, omdat deze nauwelijks vet en geurtjes produceren. Het gevolg is dat je ledematen kurkdroog worden. Het beste is om enkel het gezicht, oksels, kruis, billen en de voeten in te zepen.

5: Te lang wachten met vocht inbrengen

bath-milk-188844_640


Eigenlijk zou je binnen 3 minuten nadat je je hebt afgedroogd een vochtinbrengende crème aan moeten brengen. Als je langer wacht, dan verliest je huid veel vocht aan de lucht. Nadat je je huid droog hebt gedept – en laat gerust wat druppels achter op je huid – kun je het beste direct een vochtinbrengende crème aanbrengen om het vocht in je huid vast te houden.

6: Je douchepuff te lang gebruiken

cosmetic-sponge-1542698-639x567


Het gebruik van een douchepuff is niet per se verkeerd, maar veel mensen gebruiken deze veel te lang. Naarmate de tijd verstrijkt zullen er bacteriën en schimmels in gaan groeien die schadelijk kunnen zijn voor je huid. Wanneer je een douchepuff gebruikt, kun je deze na gebruik het beste buiten de douche laten drogen en niet langer dan 4 weken gebruiken. Nog beter is het om een ouderwets washandje te gebruiken, omdat je deze regelmatig in de wasmachine wast.

7: Gebruik van “natuurlijke” producten

handmade-1139554_640


Het woordje “natuurlijk” op producten zegt meestal niet zoveel. Wanneer je begaan bent met het milieu, koop dan biologische of ecologische producten. Maar zelfs deze producten kunnen je huid uitdrogen. Kies voor producten zonder kunstmatige kleurstoffen, parfums en andere harde ingrediënten.

8: Elke dag je haar wassen

child-645451_640


Elke dag je haren wassen, of zelfs om de dag is eigenlijk te vaak. Je verliest dan de natuurlijke beschermlaag van je hoofdhuid. Je kunt het beste je haar niet vaker dan tweemaal per week wassen. Heb je krullen of kroeshaar, dan is eenmaal per week voldoende.

9: Nooit van shampoo veranderen

spa-equipment-1178036-640x480


Naarmate je ouder wordt, veranderen de behoeftes van huid en haar. Deze drogen sneller uit. Het beste is om dan een milde, sulfaatvrije shampoo te gebruiken, die verdere uitdroging voorkomt.
Wat je misschien ook interessant vindt: