18 uitvindingen van vrouwen die de wereld veranderden
Who Run the World? Girls! Zoals Beyoncé al zong, vrouwen heersen! Als je van ijs houdt of brandtrappen heb je dit aan een vrouw te danken! De volgende 18 uitvindingen van vrouwen hebben de wereld verandert.

1. Monopoly

monopoly


Een van de bekendste bordspellen is uitgevonden door Elizabath Magie in 1904 die het The Landlord’s Game noemde. Des te ironischer dat haar idee werd gestolen door Charles Darrow die het doorverkocht aan de Parker Brothers.

2. Auto verwarming

De eerste verwarming voor de auto is in 1893 uitgevonden door Margaret A. Wilcox. Met deze uitvinding wist ze de 19e-eeuwse automobilisten warm te houden!

3. De brandtrap

Deze levensreddende uitvinding is in 1887 uitgevonden door Anna Connely.

4. Zonnecollector

solar


Natuurkundige en pionier van de zonne-energie Dr. Maria Telkes werkte in 1947 samen met powervrouw en architecte Eleanor Raymond om het eerste huis te bouwen dat volledig door zonne-energie werd verwarmd.

5. Reddingsvlot

Maria Beasely vond in 1882 het reddingsvlot uit. Naast deze uitvinding is ze stinkend rijk geworden door een machine die vaten maakt. Het loont om vindingrijk te zijn!

6. Injectiespuit

Met dank aan Letitia Geer is het injecteren een stuk eenvoudiger geworden. In 1899 ontwierp Geer een injectiespuit die eenvoudig met één hand kon worden gebruikt. Bedankt Letitia!

7. De moderne koelkast

supermarket-949912_640


Waar zouden we zijn zonder koelkast? Nergens! Dankzij Florence Parpart kunnen we ons eten veilig en koel bewaren.

8. De ijsmaker

Een leven zonder ijs kunnen we ons niet voorstellen. Door Nancy Johnson hoeft dat ook niet. In 1843 vroeg Nancy het patent aan voor de ijsmaker die zelfs nu nog wordt gebruikt. Hete zomers zijn met dank aan Nancy goed door te komen.

9. Computer algoritme

Ada_Lovelace


Ada Lovelace werd door haar moeder op jonge leeftijd al aangemoedigd zich te interesseren in wiskunde. Samen met Charles Babbage maakte ze een apparaat dat wiskundige algoritmes kon programmeren wat haar in essentie de eerste computer programmeur maakte.

10. Diverse telecommunicatie

phone-735062_640


Met dank aan grondig onderzoek van Dr. Shirley Jackson is ondermeer de fax, zonnecellen, nummerherkenning en nog veel meer uitgevonden.

11. De vaatwasser

Vele huwelijken zijn gered door Josephine Cochrane. In 1887 kwam ze met het idee voor de vaatwasser. Ze ging met haar ideeën naar diverse hoteleigenaars en opende uiteindelijk zelfs haar eigen fabriek.

12. Frequentieverspringingen

Naast filmster in Hollywood was Hedy Lamarr ook uitvinder. Ze stond aan de wieg ban de moderne communicatietechniek. Ze ontwikkelde een methode waarmee radiocommunicatie door frequentieverspringing ongevoelig kon worden gemaakt voor storingen van buitenaf.

13. Cameratoezicht

Marie Van Brittan Brown wilde zichzelf beschermen en haar buurt veiliger maken. Haar uitvinding vormt de basis voor de moderne cameratoezicht systeem die worden gebruikt door politie en huiseigenaars overal ter wereld.

14. De papieren tas

Margaret Knight ontving haar patent voor een machine die tassen met een vierkante bodem kon maken in 1871. Ze kreeg dit patent na een lange juridische strijd met Charles Anan die haar werk overnam en zei dat zo’n briljante uitvinding onmogelijk door een vrouw kon worden gemaakt.

15. Centrale verwarming

Niets heerlijkers dan een warm huis. Alice Parker ontwierp een systeem dat met gas voor centrale verwarming in huis zorgt. Haar ontwerp was de basis voor de moderne centrale verwarming van nu.

16. Kevlar

Scheikundige Stephanie Kwolek is de uitvinder van het supersterke aramidevezel Kevlar. Dit wordt ondermeer gebruikt voor kogelvrije vesten.

17. Computer software

Dr. Grace Murray Hopper


Dr. Grace Murray Hopper is de ontwerper van het COBOL systeem. Ze was eveneens de eerste programmeur die een fout in een computer systeem een ‘bug’ noemde na het vinden van een mot in haar computer.

18. Bier

Bier historicus Jane Peytom claimt dat vrouwen uit Mesopotamië de eerste waren die beer maakten, verkochten én dronken. Wij proosten op deze vindingrijke vrouwen!
Wat je misschien ook interessant vindt: