24 (uit)vindingen waarvan je waarschijnlijk niet wist dat ze Nederlands zijn




‘Waar een klein landje groot in kan zijn’, luidt het cliché als we het bijvoorbeeld over voetbal hebben. Maar de prestaties van Oranje vallen in het niet bij sommige van deze uitvindingen en ontdekkingen!

1. Wi-Fi


In 1997 zijn de eerste draadloze gegevens verzonden via het Wi-Fi netwerk. Deze Nederlandse uitvinding maakt het mogelijk dat jij dit artikel met je laptop, tablet of smartphone vanuit de uin,
zolderkamer of zelfs op het toilet kunt lezen.

2. Australië

australia


Er bestond al lang een vermoeden dat er een zuidland moest zijn, in 1606 liet de VOC dan ook haar anker te water aan de kust van Australië. Na wat moeilijke ontmoetingen met Aboriginals wisten zij toch bijna de gehele kustlijn van Australië (voorheen: New Holland) op de wereldkaart te zetten.
.

3. De rood met blauwe stoel

De rood met blauwe stoel


Gerrit Rietveld legde de nadruk op functionaliteit, wist al het overbodige van de traditionele armstoel terug te brengen tot de bekende rood met blauwe stoel bestaand uit slechts enkele latten en panelen. Een schoolvoorbeeld van kunstbeweging de Stijl.

4. Het fenomeen volkslied

Over oude hits gesproken, het Nederlands volkslied is het oudste ter wereld. Het Wilhelmus was tijdens de opstand tegen Spanje echt een strijdlied. Vandaag de dag wordt het veel gezongen tijdens plechtige gelegenheden als bijvoorbeeld het ontvangst van de koning, en sportwedstrijden.

5. De oranje wortel

wortel


Je kunt het je nu niet meer voorstellen maar er was een tijd dat er alleen zwarte, paarse, witte, bruine rode en gele wortelen bestonden. De eerste oranje wortel verscheen in de 16e eeuw op Hollandse bodem en is vandaag de dag niet meer weg te denken uit onze keukens.

6. De wereldkaart

wereldkaart


Toen men ontdekte dat de aarde rond was, ontstond er een volgende vraag: Hoe kan een bol op een plat vlak worden afgebeeld? De mercatorprojectie bood grote uitkomst voor de scheepvaart en is vandaag de dag nog steeds de techniek die wij allemaal kennen van de wereldkaart.

7. Draagbare muziek

cd


Door het uitvinden van het casettebandje en de Compact Disc wist het Eindhovense Phillips muziek overal ter wereld draagbaar te maken, waardoor zij ook buiten Brabant naar hun favoriete tracks konden luisteren. Jaap Haartsen en zijn collega ingenieurs wisten door de uitvinding van Bluetooth zelfs draadloze transporten mogelijk te maken.

8. Draagbare films (DVD en Blu-Ray)

Waar de CD bedoeld was voor audio ontwikkelden Phillips en Sony in 1995 deze digitale veelzijdige schijf (Digital Versatile Disc) waarop bijvoorbeeld video’s kunnen worden opgeslagen. In 2006 introduceerden zij de Blu-Ray voor bestanden van groot formaat en HD video’s.
.

9. New York

New-York


Het gebied dat lange tijd werd bewoond door de Lenape indianen werd in 1609 opgeschrikt door het bezoek van de Nederlandse VOC. Kapitein Henry Hudson zocht een kortere route richting Azië maar week af van zijn koers en zette voet aan wal in New York, voormalig Nieuw-Amsterdam.
Hoezee!

10. Websites als: Google, YouTube…

google


… Facebook en ook Pinterest, ze zijn allemaal geprogrammeerd in Python, een programmeertaal die in 1980 door de Nederlander Guido van Rossum is ontwikkeld. Deze taal maakt het programmeren vele malen sneller en simpeler.

11. Multinationals

voc-schip


De Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) was de eerste multinational ter wereld. Het sloot verdragen met vorsten, bouwde forten, had bezittingen over de hele wereld en was tevens het eerste bedrijf dat met aandelen werkte.

12. De eerste handelsbeurs

handelsbeurs


De aandelen van de VOC moesten natuurlijk ook verkocht worden, om die reden ontstond de Amsterdamse Effectenbeurs, dit was de eerste handelsbeurs ter wereld. In 1606 werden aan het Damrak de eerste verhandelbare aandelen verkocht.

13. Donuts

Donuts


Geloof het of niet maar de Amerikanen hebben de donut te danken aan de Nederlandse immigranten, zij wisten van de welbekende deegbal een ringvorm te maken waardoor deze minder lang gebakken hoefde te worden. Need i say more?

14. Gin/Jenever

gin


Al in de middeleeuwen wisten de Hollanders raad met sterke drank, in eerste instantie vooral om de geneeskundige werking. Het gedestilleerde drankje waaraan jeneverbes wordt toegevoegd is zo populair dat de Jenever (Gin) vandaag de dag over de hele wereld rijkelijk vloeit.

15. Cacaopoeder

chocolate-183543_640


Nederlander Conrad van Houten wist in zijn eigen ontwikkelde cacaopers het meest zuivere chocoladepoeder te maken. Dit cacaopoeder in combinatie met cacaoboter is de gouden combinatie voor onze chocoladerepen. Conrad, bedankt!

16. Het homohuwelijk

gay-parade


In 2001 werd in Amsterdam het eerste homo-huwelijk ter wereld voltrokken. Nederland was hierin voorloper, maar vandaag de dag zijn er meerdere landen waar twee personen van hetzelfde geslacht elkaar officieel het ja woord kunnen geven.

17. De thermometer

thermometer


De thermometer was al meer dan eens uitgevonden maar Daniel Gabriel Fahrenheit was de eerste die er in slaagde hier een temperatuurschaal aan te verbinden. In 1727 kon hij in Amsterdam met zijn ontwikkelde thermobarometer temperaturen in °F aflezen, wat ervoor zorgde dat de temperaturen nauwkeurig konden worden gemeten en vergeleken.

18. De microscoop

microscoop


Het was brillenmaker Sacharias Jansen die in 1595 de eerste microscoop wist te maken, met zijn koker voorzien van twee lenzen kwam hij tot de ontdekking dat hierdoor voorwerpen werden uitvergroot. Deze kennis verspreidt zich snel en binnen korte tijd werd de wereld van de microorganismen ontdekt.

19. De telescoop

telescoop


De uitvinding van de telescoop ging bijna gelijk op met de uitvinding van de microscoop, dit komt omdat je voor beide instrumenten twee lenzen nodig hebt. Ook Nederlander Hans Lippershey was een brillenmaker en wist door het uitvinden van de telescoop ‘instrument om verre te sien’ het heelal dichtbij te halen.

20. Golf

golf-83869_640


Al in 1297 werden de eerste hole-in-one’s geslagen in Loenen aan de Vecht. De Nederlanders bedachten het spel met een stok en een bal, waarbij je de winnaar bent als jou bal met zo min mogelijk slagen het doelwit bereikt.

21. Schoon- en snelheidsschaatsen

schaatsen


Tot de 17e eeuw bond men de ijzers vooral onder voor transport. Na verloop van tijd werd schaatsen steeds populairder en ontstonden er in Nederland de eerste wedstrijden in schoon- en snelheidsschaatsen. In 1882 werd de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond opgericht.

22. Totaalvoetbal en Tiki-taka

voetbal


De speelstijl van het totaalvoetbal vormde de basis voor het succes van de Nederlandse voetbalclubs, de voortdurend wisselende posities van de spelers zorgt voor verwarring bij de tegenstanders. Johan Cruyff staat hier nog steeds om bekend, tevens introduceerde hij de speelstijl Tiki-taka tijdens zijn tijd als manager bij FC Barcelona.

23. Philishave

philishave


Met de kreet ‘Philishave: Uw Baard Is Er Weg Van’ lanceerde Phillips het eerste elektrische scheerapparaat met ronde mesjes. De techniek die tegenwoordig op bijna alle scheerapparaten wordt toegepast.

24. De onderzeeër

onderzeeer


Hoewel het bestaan van zuurstof nog onbekend was ontwierp Nederlandse uitvinder Cornelis Drebbel in 1620 zijn eigen onderzeeboot en voer hiermee door de Theems. Deze uitvinding bleek uitstekend van pas te komen tijdens oorlogsvoering en in 1776 werd dan ook de eerste militaire onderzeeboot te water gelaten.




Wat je misschien ook interessant vindt: