9 gezondheidsvoordelen van honing die je nog niet kende
Honing is een product dat iedereen wel in de kast heeft staan of kent. Maar wist je ook dat er tal van gezondheidsvoordelen aan het consumeren van honing verbonden zijn?

honey-1006972_640


Je wist meer dan waarschijnlijk al dat thee of warme melk met honing een uitstekende remedie is voor een pijnlijke keel. Maar wist je ook dat honing nog tal van andere gezondheidsvoordelen biedt? En dat bovendien op een volstrekt natuurlijke manier?
Je smeert het op brood of toast en roert het mee in smoothies of warme dranken. Maar ben je je ervan bewust dat honing veel meer is dan een smaakvolle, handige manier om iets zoeter te maken? Naast die eigenschap heeft honing immers heel wat toepassingen binnen de geneeskunde. Het is niet alleen antibacterieel maar heeft ook tal van positieve gevolgen voor het immuunsysteem vertelt dokter Shidfar Rouhani. Welke zijn dat dan exact en wat kan honing voor jou doen? Om die vraag te beantwoorden zijn hier 9 dagdagelijkse kwaaltjes die perfect opgelost kunnen worden door deze lekkernij. Let wel: waar de meeste volwassenen perfect een eetlepel honing mogen consumeren is het wel aangewezen een dokter te raadplegen al je een patiënt bent voor ziektes als diabetes.

1/9 Acne

acne-1606765_640


Acne is iet alleen de nachtmerrie van elke tiener maar iets dat op elke leeftijd voor kan komen. Een simpele remedie tegen de puistjes en roodheid in het gezicht die acne veroorzaakt? Dat is een gezichtsmasker gemaakt van honing. Die puistjes zijn in geen tijd uitgedroogd!

• Meng 1 eetlepel honing met een theelepel olijfolie en zorg ervoor dat het mengsel dat je hebt gemaakt goed gemixt is.
• Breng het mengsel op je gezicht aan en laat het daar zo’n 20 minuten rusten. Als dat gebeurd is kan je het afspoelen met warm water en dat is eigenlijk alles wat je hoeft te doen.

Waarom werkt dit dan? We vroegen het aan dokter Howard Sobel die verbonden is aan het Beth Israel en Lenox Hill ziekenhuis in hartje New York. “Honing neemt de onzuiverheden van de poriën in zich op. Dat maakt het eigenlijk een ideale reiniger voor een ziekte als acne”.

2/9 Weg met het zuur

girl-839613_640


Last van brandend maagzuur? Iedereen die het ooit heeft gehad weet ongetwijfeld nog hoe ontzettend vervelend dat is. Geloof het of niet: ook hier kan honing een uitkomst bieden. Wat je doet is zowat 5 milliliter honing, wat neerkomt op één theelepel, opeten. Honing vormt immers een beschermende laag rond de slokdarm die de slokdarm zal beschermen tegen de negatieve effecten van maagzuur. Het is een oude apothekerstruck die helaas een beetje in onbruik is geraakt.

De effecten van maagzuur zal je op deze manier een goede week tegen kunnen gaan. Let wel op dat je niet te veel honing opeet: dat zal leiden tot een piek in de bloedsuikerspiegel. Zeker wanneer je aan diabetes of een dergelijke ziekte lijdt is dit niet aan te raden.

3/9 Aften

pexels-photo-30486


Aften zijn ontzettend klein en toch ook ontzettend irritant. Ze zorgen ervoor dat je bij iedere hap of slok van iets pijn hebt en maken je hele leven met gemak een paar dagen een hel. Gelukkig dan ook dat honing een goede oplossing voor dit probleem is. Door de aften met honing te behandelen kan je binnen de 4 dagen van de kwalijke effecten af zijn. Een verbazingwekkend resultaat als je weet dat de gewone geneesmiddelen er zo’n 8 dagen over doen.

Hoe doe je het dan exact? Je neemt eerst een steriel watje dat je onder water dompelt. Veeg daarmee de aften schoon en smeer een klein beetje honing, met de hulp van een watje, op de aften. Blijf dit meerdere keren per dag herhalen tot de aften verdwenen zijn.

4/9 De hoest

spoon-honey-jar


Griep of een verkoudheid verslaan kan soms een effect hebben dat nog dagen tot wekenlang je lichaam teistert: een hoest die niet wilt verdwijnen. Je kunt het misschien al raden maar ook hier bleek honing een meer effectieve manier van genezen te zijn dan de medicijnen die over de toonbank verkocht worden.

Hoe los je die hoest dan exact op? Wat je doet is een halve theelepel gemalen koffie mengen met 2 en een halve theelepel honing. Roer dit in warm water tot het opgelost is en drink het overgebleven drankje op. Herhaal dit drie keer per dag tot de hoest genezen is. Waarom werkt dit? Omdat honing in feite een jasje over je keel legt die de hoest al minder sterk maakt en omdat de gemalen koffie, en meer specifiek de cafeïne, de longen openzet waardoor je gemakkelijker kunt ademen. Let wel op: als jouw hoest 8 weken of langer duurt is het beter even bij de dokter langs te gaan voor een controle.

5/9 Eczeem

skin


Eczeem is een ontzettend vervelende aandoening die de mensen die eraan lijden doet afzien met lappen harde huid, roodheid van de huid, een constante jeuk en nog van dat leuks. In extreme mate kan eczeem over het grootste gedeelte van het gezicht verspreid zijn en een serieus probleem zijn. Ook bij deze aandoening kan honing echter een oplossing bieden: het verzacht te symptomen en zorgt ervoor dat de bacteriën die de jeuk nog erger maken zich niet kunnen verspreiden.

Bij een testgroep van 30 patiënten werd er om de twee dagen wat honing over het eczeem gesmeerd en de resultaten logen er niet om: niet alleen hadden ze minder last maar het getroffen gebied begon ook in te krimpen.

6/9 De griep

Influenza


Honing heeft een sterk effect op eender wie die aan de griep lijdt. Het bestrijd de ziekte door het immuunsysteem te versterken en krijgercellen te sturen naar de gebieden waar griep in het lichaam aan het huishouden is. Hoe gebruik je het dan? Gewoon toevoegen aan wat thee of water en opdrinken.

Volwassenen die niet aan diabetes of een soortgelijke aandoening lijden kunnen om de drie uur veilig een theelepel honing consumeren. Gebruik dit samen met de gewoonlijke medicatie en de griep is weg voor je het weet.

7/9 Slapeloosheid

bed-945881_640


Kan je niet slapen? Dan is het misschien een idee om een eetlepel honing in warme melk op te lossen voor een drankje voor het slapengaan. Melk bevat immers het natuurlijke slaaphormoon melatonine en de natuurlijke suikers in honing activeren dit nog meer. Op deze manier worden de hersenen eigenlijk om de tuin geleid en kan je heerlijk slapen.

8/9 Brandwonden

pexels-photo


Door honing te smeren op eerste- en tweedegraads brandwonden kan je het hele genezingsproces met enkele dagen verkorten. Hoe kom dit? Omdat honing eigenlijk vocht trekt uit bacteriële cellen en ook bacteriën zal bestrijden. Sterker zelfs: door honing op de wonden te smeren is de kans groot dat je littekens kan vermijden.

9/9 Schaafwonden en sneden

injury-199025_640


Als je een snee op je lichaam of een schaafwonde wilt genezen zonder er bang voor te moeten zijn dat het een litteken gaat worden: dan heb je honing nodig. Smeer een beetje honing op het verband of op de wonde zelf en laat het zijn werk doen. Zoals al duidelijk zou mogen zijn: honing valt niet alleen bacteriën aan maar versterkt ook het immuunsysteem.
Wat je misschien ook interessant vindt: