Is vis gezond?
Is vis gezond?
Ja, vis is in veel gevallen gezond!
Men zegt het vaak, gemiddeld moet een mens twee keer per week vis eten. Maar is dit wel zo? En waarom eigenlijk? In dit artikel proberen we antwoord te geven op deze vraag.
Waarom is vis zo gezond?
Het eten van vis is zo goed voor je door o.a. de vele vitaminen, mineralen, eiwitten en het ijzer dat er in zit. Laten we beginnen bij de mineralen in de vis.

Mineralen in vis
Mineralen zijn erg belangrijk voor onze gezondheid. We kunnen niet zonder leven. Zo zijn ze belangrijk bij onze groei en herstel van ons lichaam, ‘vervoeren’ ze zuurstof door ons lichaam en helpen bij het functioneren van spieren en zenuwen. Ons lichaam heeft zo’n 20 soorten mineralen per dag nodig.

Een belangrijk mineraal in vis is jodium: dit mineraal zorgt voor een goed werkende schildklier. Het is een natuurlijke ontstekingsremmer. Ook zit er veel zink in de meeste vissoorten. Deze zorgen voor een goede weerstand, wat weer helpt ziektes en ongemakken te voorkomen.

Vitaminen in vis
Naast mineralen zijn ook vitaminen essentieel voor ons lichaam. Ze zijn de beschermende stof in onze voeding. in vis zit veel vitamine A, D en B12. De eerste twee zitten vooral in de vette vissoorten. De vitamine A zorgt o.a. voor het goed functioneren van onze ogen. Zonder deze vitamine kan een mens te maken krijgen met nare oogaandoeningen. De vitamine D helpt bij het krijgen en houden van stevige botten en tanden. Daarnaast helpt het bij het functioneren van de hersenen en kan het helpen bij het voorkomen van depressies. Vitamine B12 helpt bij het goed functioneren van ons zenuwstelsel.

Per vissoort zit er uiteraard verschil in de vitamine die aanwezig zijn in de vis.

Vetzuren in vis
Wanneer men per week twee porties vis eet, krijgt men een goede hoeveelheid visolievetzuren binnen. Dit zijn meervoudig onverzadigde vetzuren, die ook wel omega 3 vetzuren worden genoemd.
Deze omega 3 vetzuren zijn erg belangrijk voor het menselijk lichaam. Ze zorgen voor het groeien van het lichaam, voor ons bloed en bloedvaten, voor onze hersenen, ons zenuwstelsel, huid, hormoon- en afweersysteem en ogen. Ook helpen ze ons bij een te hoog cholesterolgehalte, iets waar we in de westerse wereld steeds meer te maken krijgen.
Al met al mogen we concluderen dat veel vissoorten érg goed voor ons lichaam zijn en het belangrijk is om het regelmatig te eten.
Wat je misschien ook interessant vindt: