Wat zegt het over je persoonlijkheid als je continu je telefoon checkt?
Het kan de beste overkomen. Tijdens een sociale gelegenheid denk je even discreet door je Facebooktijdlijn te kunnen scrollen door je telefoon half uit je broekzak te halen. Echter, men heeft het door en er wordt snel geoordeeld over je persoonlijkheid. Onterecht natuurlijk…!

Emotionele stabiliteit

girl-958417_1280


Wat blijkt? Onderzoek wijst uit dat het mogelijk is om een conclusie te trekken over iemands persoonlijkheid gebaseerd op hun relatie met hun telefoon. In het bijzonder blijkt dat mensen die emotioneel onstabiel zijn, vaker hun telefoon checken, in de hoop er vrolijker van te worden. Voor dit onderzoek werden 346 studenten ondervraagd om te meten of ze verslaafd waren aan hun telefoon. Zo moesten ze o.a. aangeven hoe erg ze het eens waren met de volgende stelling ‘ik wordt zenuwachtig wanneer mijn telefoon uit zicht is’ of ‘ik spendeer meer tijd dan zou moeten aan mijn telefoon’. Het resultaat? Mensen die emotioneel onstabiel zijn, zijn vaak opmerkelijk verslaafd zijn aan hun telefoon. Het checken van e-mail, SMS-en, tweeten en surfen op het web geven een gevoel van zelfverzekerdheid en het hebben van minder zorgen.

Verlegen mensen

Wat de studie ook uitwees, is dat mensen die verlegen en bedeesd zijn, minder verslaafd zijn aan hun telefoon. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat je telefoon staat voor contact met anderen en introverte mensen hier minder naar verlangen. Gezien het feit dat telefoons ook vaak gebruikt worden op openbare plekken, is het een verrassing dat materialisme een ander persoonlijkheidskenmerk is van telefoonverslaving. Misschien minder verrassend is dat de onderzoekers ontdekten dat impulsieve mensen of mensen die moeite hebben met zich concentreren, gemakkelijker verslaafd raken aan een telefoon.

Geen paniek

girl-958246_1280


Natuurlijk betekent dit onderzoek nauwelijks dat je in paniek moet raken wanneer je je telefoon veel gebruikt omdat dit niet meteen betekent dat je emotioneel onstabiel bent. Deze bevindingen kunnen de weg vrijmaken voor toekomstige studies over een link tussen telefoongebruik en de persoonlijkheid van iemand. Dit helpt onderzoekers en clinici namelijk een extra handje bij het onderzoeken van de innerlijke ervaring van mensen.
Wat je misschien ook interessant vindt: