9 verrassende gebeurtenissen tijdens je slaap
De een is een uitslaper, de ander is juist altijd vroeg wakker. Slapen doen we echter allemaal. Voor een volwassene is het goed om rond de acht uur per dag te slapen, voor kinderen ligt dat getal juist veel hoger. Dat houdt in dat een mens gemiddeld een derde van zijn hele leven in zijn bed ligt.
bed-945881_640

Toch betekent dat volgens enkele wetenschappers dat er minder geslapen wordt dan vroeger, terwijl slaap juist erg belangrijk voor veel verschillende redenen. Te weinig slaap zorgt voor minder concentratie en reactievermogen en dit kan leiden tot gevaarlijke situaties in het verkeer. Maar in het ergste geval kan te weinig slaap leiden tot psychische stoornissen, waaronder zelfs schizofrenie.

Goed en genoeg slapen is dus erg belangrijk voor de mens, maar wat gebeurt er eigenlijk allemaal als je ligt te slapen? Dit zijn negen fascinerende dingen die gebeuren als jij lekker in je bed ligt te dromen.

1/9 Je spieren zijn verlamd

baby-1151351_640


Tijdens je REM (Rapid Eye Movement) slaap zijn je spieren verlamd en is het tijdelijk onmogelijk om de spieren te bewegen. Er bestaat dan ook een slaapziekte (Narcolepsie) waarbij die verlamming na het wakker worden nog een aantal minuten duurt. Bij mensen met Narcolepsie komt dit regelmatig voor, maar ook bij mensen zonder Narcolepsie kan het tijdelijk verlamd blijven voorkomen.

2/9 Je ogen bewegen extreem snel

Het extreem snel bewegen van de ogen komt voor tijdens de REM slaap. Dat is de diepste en ook meest actieve fase van je slaap, meestal begint de REM slaap na ongeveer een uur slapen. Tijdens de REM slaap bewegen je ogen extreem snel van links naar rechts zonder dat je iets merkt. Je merkt er niets van omdat je brein bezig is met dromen en het bewegen van de ogen niet constateert. Dit is overigens ook de reden dat de diepste slaap de REM (Rapid Eye Movement) slaap wordt genoemd.

3/9 Groeihormonen worden actiever

Als je slaap worden ook HGH Hormonen actief. Dat zijn hormonen die voor de groei van het lichaam zorgen. Maar behalve de groei, helen deze hormonen wondjes en zorgen ze voor vernieuwing van cellen. Deze hormonen zorgen er bij jongeren dus voor dat ze ‘s nachts sneller groeien, maar de hormonen zorgen ook voor veel andere dingen.

4/9 Een smallere keel

Overdag zorgen enkele spieren ervoor dat je keel altijd goed open blijft staan en dat je dus goed kan ademen. Tijdens de slaap komen ook deze spieren tot rust en dit zorgt ervoor dat je keer versmalt. De versmalling van de keel is ook een van de redenen van snurken.

5/9 Tanden knarsen

teeth-1652976_640


Dit fenomeen is niet bij iedereen het geval, maar sommige mensen kunnen bij het opstaan last hebben van de kaakspieren. Dat kan komen door het tanden knarsen, genaamd Bruxisme. Tanden knarsen tijdens de slaap kan betekenen dat je erg gestrest bent en je door het tanden knarsen de stress probeert kwijt te raken, maar het kan ook een andere reden hebben. Onderzoekers zijn er ook nog niet uit waarom niet iedereen last heeft van dit fenomeen.

6/9 Je raakt seksueel opgewonden

couple-731890_640


Zowel mannen als vrouwen raken tijdens de slaap seksueel opgewonden. Dit komt doordat tijdens de REM slaap de activiteit van het brein extreem stijgt. Je brein heeft daardoor meer zuurstof nodig en ook het bloed gaat sneller stromen. Dit beïnvloedt dan weer alle organen, inclusief de geslachtsorganen. Door die activiteit van de geslachtsorganen raak je dan opgewonden in je slaap.

7/9 Je brein verzameld informatie en maakt verhalen

dream-1518227_640


Dromen is nog altijd het grootste fenomeen van het brein tijdens het slapen. Er wordt veel studie naar gedaan, maar nog steeds is niet duidelijk waarom mensen precies datgene dromen. Wel is inmiddels ontdekt dat dromen zeer be├»nvloedt wordt door de gebeurtenissen, ook die we onbewust hebben opgevangen, van de afgelopen dag. Deze ervaringen worden dan weer gecombineerd door ervaringen van langer geleden. Dit kunnen gewone herinneringen of gevoelens zijn, maar ook trauma’s. Al die ervaringen zorgen voor de mysterieuze en soms absurde dromen. Het is nog altijd onduidelijk waarom het brein de specifieke ervaringen uitkiest om te dromen. De wetenschap is ver, maar dromen is nog altijd een onopgeloste puzzel.

8/9 Het horen van plotselinge explosies

neurons-1773922_640


Het is zeldzaam, maar sommige mensen hebben last van het Exploding headsyndroom. Dit syndroom houdt in dat je wakker wordt van een extreem harde knal of ontploffing. Sommigen hebben het gevoel dat hun hoofd dan is ontploft. Als je dan wakker wordt ben je erg angstig en vol met stress, terwijl er in werkelijkheid niets is gebeurd. Dit syndroom kan fysiek geen kwaad, maar kan wel voor veel psychische problemen zorgen.

9/9 Je hersenen worden gereset

psychology-2001850_640


Tot slot worden in je slaap ook nog eens je hersenen als het ware gereset. Dit heet het Glymphatic Systeem en wordt tijdens de slaap geactiveerd. Dit systeem zorgt ervoor dat alle overbodige informatie van die dag wordt verwijderd uit je brein. Ook wordt al het zogenaamde vuil uit je hersenen verwijderd, zodat als je wakker wordt, fris aan een nieuwe dag kan beginnen!
Wat je misschien ook interessant vindt: